Parsiyel Taşımacılık Nedir
Parsiyel nedir?
Parsiyel kelime anlamı olarak tam olmayan, parça anlamını taşımaktadır. Lojistik fiziksel bir dağıtımın parçasıdır yani parsiyel kelimesi aynı zamanda nakliye sektörünün de bir kolu olarak adlandırılmaktadır. Nakliyat sektöründe komple, parsiyel, proje ve ağır nakliyat gibi taşımacılık hizmetleri sunulmaktadır.
Parsiyel Taşımacılık nedir?
Parsiyel taşımacılık müşterinin veya yapılacak hizmetin maaliyetini düşürmek amacı ile bulunmuş teknolojik taşıma yöntemidir. Bir güzergâh yolu üzerinde farklı müşterilere ait yüklerin teslimatı anlamına da gelmektedir. Bu adımda bir müşterinin mal veya hizmeti farklı müşterilere dağıtım olursa da parsiyel sevkiyat oluşmaktadır. Parsiyel yük taşımacılığında temel amaç aynı rota üzerinde bulunan müşterilere ait yüklerin, yük miktarı aracı doldurmasa bile yüklenip taşınma maaliyetinin ekonomik seviyeye getirilmesidir.
Parsiyel Taşımacılık Ölçüleri
Taşımacılık sektöründe taşıması yapılan ağırlık ve hacmi önem taşımaktadır. Karayolu taşımacılığın içinde yer alan parsiyel taşıma işleminde hesaplamalar metreküp hesabı ile yapılmaktadır. Parsiyel yük adı verilen bu durumun hesaplanması ENxBOYxYÜKSEKLİKxADET olarak hesaplanır. Taşıma yöntemine göre ölçüm değerleri değişiklik göstermektedir. Karayolu taşımacılığında 1 metreküp tonajı 333 kg iken, denizyolunda 1 metreküp tonajı 1000 kg olarak belirlenmiştir. Havayolu taşımalarında ise bu ölçü 1 metreküp 167 kg olarak değerlendirilmekte ve ölçümler bu kriterlere göre yapılmaktadır.
Parsiyel Taşıma Türleri
Parsiyel taşımacılık türleri dört farklı yol ile yapılmaktadır. Karayolu ile taşıma yöntemi en yaygın olarak kullanılan nakliye yöntemidir. Kara araçları kullanılarak RUT planlamasına uygun dağıtım yapılır. Bu işlemde yükleme adımı kapıdan veya depolardan yapılmaktadır. Havayolu taşımacılığında ise genel olarak parsiyel kargoların taşıması yapılmaktadır. Yükleme işlemi havalimanı ya da havaalanlarında yapılır. Bu yol ile yurt dışına taşınacak ürünlerin gümrük kontrolünden geçirilip onay almış olması gerekmektedir. Diğer yöntemlerden biri olan denizyolu taşımacılığı konteyner ve açık yük olarak taşıma seçeneği sunmaktadır. Yurtiçi taşıma yöntemlerinde fazla tercih edilmemektedir. Türkiye'de limanlarda gümrüklü olarak gemiler parsiyel yükleri yüklemektedir. Demiryolu ise pek fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Yavaş ve riskli bir taşıma aracı olan demiryolu araçlarında vagonun bir kısmı kiralanarak taşıma maliyeti oluşturulmakta ve sevkiyatlar bu yol ile gerçekleştirilmektedir.